ČLÁNOK


,

Hlavolam pre staré mamy
2. februára 2003

Kuchyňa prechádza veľkými zmenami. Neveriacich vari najlepšie presvedčí fakt, že na slovenskom trhu možno v súčasnosti kúpiť kuchynské linky za necelých osemtisíc korún – v akcii, ale aj za štyristo- či dokonca osemstotisíc od zahraničných výrobcov. V cene pritom nie sú elektrospotrebiče. Možno povedať, že každá kuchyňa je vlastne originál vytvorený majiteľom podľa potrieb a možností.

Bytoví architekti odporúčajú: sledujte trendy a dajte sa inšpirovať.

Najluxusnejšie kuchynské zostavy majú doslova umelecký, a často priam „sci-fi“ vzhľad, no zároveň sa vyznačujú variabilitou, funkčnosťou a špičkovou technikou, ktorá varí, pečie, griluje rýchlo a spoľahlivo. Svoje miesto však nestrácajú ani večné kuchyne z dreveného masívu. Cenovo najdostupnejším materiálom je lamino – výrobcovia ponúkajú viac ako sto laminátových povrchov. Ak domácnosť nemá dostatok prostriedkov ani na štandardnú novú linku, zostáva ešte možnosť rekonštrukcie.

Sci-fi dizajn

Hliník, sklo a oceľ predstavujú životný štýl 21. storočia. Donedávna sa na označenie domácich spotrebičov používal termín „biela technika“ pre ich povrchovú úpravu.

V špičkovo zariadenej kuchyni dnes dominuje skôr hliník a oceľ, ktoré sa predtým vyskytovali najmä vo veľkých hotelových a gastronomických prevádzkach. Tieto materiály evokujú profesionalitu a vysokú hygienu, prečo to nemať aj doma?

Nehrdzavejúca oceľ sa objavuje v novej úlohe: na pracovných doskách, na obložení za varným centrom, na dvierkach skriniek. V oceľovej úprave sa predávajú nielen tradičné spotrebiče, ako sú mikrovlnné a teplovzdušné rúry, ale aj chladničky.

Na trhu sa objavili dokonca aj celé kovové kuchyne. Sú určené najnáročnejším užívateľom, a podľa toho je stanovená aj ich cena. Pre starú mamu, ktorá bola nútená vykúzliť na jednoduchom elektrickom sporáku a v rúre bohatý nedeľný obed, predstavujú veľký hlavolam. Nielen spotrebiče majú toľko funkcií, že človek nevie, ako sa čo má naprogramovať. Kuchynské štúdiá vymysleli zostavy, ktoré majú uľahčiť prácu v kuchyni. Už to nie sú jednoduché skrinky a police, aj keď dômyselne navrhnuté, aby ste si mohli bezpečne uložiť všetko – od hrnca až po koreničky.

Najmodernejšie linky majú modulový charakter. Obsahujú napríklad elektricky nastaviteľný stôl, ktorý si užívateľ môže zdvihnúť podľa svojej potreby. Majú množstvo výsuvných plôch slúžiacich napríklad ako vyhrievaná doska na udržiavanie teploty jedál alebo ako pomocné pracovné a odkladacie plochy.

Revolučnými zmenami prešli aj skrinky, zásuvky, kontajnery a police. Úložná plocha je využitá oveľa dôslednejšie napríklad vďaka karuselom a tzv. „lekárnickým“ skriniam až o 25 – 35 percent. Zásuvky majú vyššiu bočnú stenu, police bývajú s roletami, ktoré chránia obsah pred nečistotou alebo pred neželaným pohľadom cudzích.

Vďaka zabudovaným senzorom sa pri otváraní skriniek napríklad automaticky zažne vnútorné osvetlenie. Keďže celá zostava je napojená na elektrický zdroj, tvorcovia vymysleli aj vonkajšie osvetlenie linky. Na spodné, ale aj na závesné skrinky umiestnili osvetľovacie linky, ktoré vytvárajú nové čaro kuchyne, aj keď nie sú zažaté lampy.

Objavená ergonómia

Boľavé nohy a chrbát domácej panej spôsobovalo nevhodné rozmiestnenie miest na pracovné činnosti a výška pracovnej dosky. Malé kuchyne mali tieto nevýhody zmierniť. Dnes sa však za malú považuje aj kuchyňa s rozlohou deväť štvorcových metrov. Na prípravu a konzumáciu jedla by sa mal vyčleniť priestor aspoň 12 štvorcových metrov. Veľmi často sa kuchyňa neoddeľuje od obývacej miestnosti práve z tohto dôvodu.

Rozmerovú rozpínavosť vidieť vo všetkom. Na väčšine sporákov možno navariť na svadobnú hostinu a „do chladničky by sa dal poľahky skryť aj milenec, taká je to veľká skriňa“, konštatujú výrobcovia spotrebičov značky Electrolux.

Aby si používateľ kuchyne šetril nohy, odporúčajú bytoví architekti linku v tvare L, kde je umývacia a varná zóna predsa len bližšie pri sebe. Výška drezu by mala dosahovať 90 – 105 cm, čo je zhruba 5 cm pod úrovňou ohnutých rúk, ale výška varnej dosky je až 15 cm pod úrovňou pracovnej dosky na prípravu jedla. Bolesť v krížoch tak patrí minulosti a lepšie sa nahliada pod pokrievky do hrncov. Pracovná plocha by mala mať dĺžku aspoň meter a mala by byť umiestnená vo výške 5 – 10 centimetrov pod úrovňou ohnutej ruky. Dnešné „rovné“ pracovné dosky, do ktorých je vsadený drez a varná platňa, tejto predstave nevyhovujú.

Platia aj ďalšie pravidlá. Horné skrinky by mali byť vzdialené od pracovnej dosky minimálne 50 cm, pred linkou by mal byť priestor 90 až 110 cm a dve linky oproti sebe by mali byť vzdialené aspoň 120 cm.

Tvorcovia nových zostáv idú ešte ďalej. Objavili sa už aj oblé dvierka spodných skriniek, ktoré sa smerom k podlahe zužujú, takže stojaci pod ne pohodlne zasunú topánky, zatiaľ čo hore stoja tesne pri pracovnej doske a nemusia napríklad naťahovať ruky pod vodovodný kohútik.

Dotyk dreva

Väčšina slovenských domácností uprednostňuje kuchyne z pravého alebo imitovaného dreva. Vytvárajú príjemnú atmosféra domova, najmä ak sa do nich zmestí aj jedálenský kút. Tmavé drevo však vyznieva pochmúrne, ani červené kuchyne z 80. rokov nie sú ideálne. Dnešným hitom sú svetlé kuchynské linky doplnené oceľovými spotrebičmi a obohatené o presklené dvierka horných skriniek.

Svetlé drevo prinieslo do kuchýň presvetlenie interiéru, ľahkosť a dojem väčšej čistoty a prehľadnosti. Pravda, novinky tu sú. Ide o nové kombinácie. Stačí, ak si k takej kuchynskej linke zvolíte pracovnú dosku z čiernej žuly, a ste stále „in“. Podlaha by však nemala byť tmavá.

Len renovácia?

Najmodernejšie kuchynské linky so spotrebičmi značky Miele či Electrolux, ktoré sú špičkové a drahé, majú na Slovensku svojich obdivovateľov i majiteľov. Predávajú sa. Väčšina domácností však investuje do kuchýň najviac 60-tisíc korún a uspokojí sa so značkami Whirlpool alebo Gorenje, ktoré považuje za spoľahlivé, pretože majú dostatočný servis a výrobcovia ich ponúkajú za prijateľné ceny.

Čo však vtedy, keď rodinný rozpočet nedovoľuje kúpu nového kuchynského nábytku a spotrebičov, ale kuchyňa úpravy potrebuje, aby v nej bolo viac miesta, príjemnejšie prostredie a zracionalizovali sa jednotlivé činnosti pri príprave jedla a stolovaní?

Pravidlo číslo jeden pri renovácii: vynaložené náklady by nemali byť vyššie ako cena za nové zariadenie. A ako to vyzerá v praxi? Nekvalitne zvládnutá práca od narýchlo pozháňaného remeselníka, zbytočne veľa materiálu, škody spôsobené na zariadení v okolí kuchyne. Renovácia vyznieva síce racionálne a úsporne, ale je aj zdĺhavejšia a náročnejšia najmä v prípravnej fáze.

Najčastejšími úpravami v dožívajúcej kuchyni sú redukcia počtu starých skriniek, aby sa vytvoril väčší priestor na stolovanie, optimalizácia varného centra, lepšie osvetlenie pracovnej plochy, výmena pracovnej dosky s dôrazom na kvalitu jej povrchu a výmena starých elektrospotrebičov za nové triedy A s nízkou spotrebou elektriny.

Centrum domácnosti

Členovia rodiny strávia v kuchyni viac ako 40 % dňa a urobí sa v nej 70 % rozhodnutí o rozdelení rodinného rozpočtu. Z toho vychádzal aj najväčší svetový výrobca elektrospotrebičov – Electrolux, ktorého inteligentná chladnička Screenfridge je napojená na internet na objednanie potravín. Môže slúžiť aj ako televízor a zároveň je vybavená počítačom s dotykovou obrazovkou, ktorý je prepojený so všetkými systémami v byte a môže monitorovať využívanie energie, náklady, kúrenie, ventiláciu či alarmy. Má tiež zabudovanú kuchársku knihu, rodinný kalendár a odkazovú videoslužbu.


Tento projekt je podporený z Európskeho sociálneho fondu

KURZY

12. 6. 2024

USD 1,077 0,004
CZK 24,686 0,020
GBP 0,844 0,002
HUF 395,280 0,650
CAD 1,480 0,001

SPOLUPRÁCA




SSDS

SAF

ReFIS