ČLÁNOK




Amerika v recesii
1. októbra 2001

Amerika je v recesii. Väčšinový názor a nálada zachytené v správach hovoria o tom, že rast americkej ekonomiky bude záporný v treťom, a asi aj v štvrtom, štvrťroku tohto roku. K zlej nálade a pochopiteľnej nervozite po teroristickom útoku na Spojené štáty sa opäť pridali viac ako nepovzbudivé makroekonomické údaje o americkej ekonomike.

Úroveň spotrebiteľskej dôvery v Spojených štátoch klesla z augustových 114 na 97,6. Výsledok vznikol z údajov, ktoré štatistici zozbierali pred i po 11. septembri, podstatná časť údajov však charakterizuje situáciu pred teroristickým útokom.

Tren znižujúceho sa spotrebiteľského záujmu o nákupy je zrejmý už viac ako tri mesiace. Objednávky tovaru dlhodobej spotreby klesali po tri za sebou idúce mesiace – a naznačovali americkej ekonomike cestu do mínusu. Následky teroru situáciu ešte zhoršujú. Správanie spotrebiteľov bude ešte konzervatívnejšie ako v lete.

Ani razatný postup Federal Reserve, centralnej banky USA (FED) pri znižovaní úrokových sadzieb od začiatku tohto roku zatiaľ nenašiel odozvu v podobe oživenia ekonomiky. Napríklad dlhopisový trh zaznamenava nové a nové minimá pre dvoj a päť ročné výnosy. Trh očakáva od Fed-u ďalšie znižovanie sadzieb na úroveň 2,25 až 2,5%. V súčasnosti sa však nezdá byť pravdepodobné, že ďalšie znižovanie sadzieb by mohlo byť pravým kľúčom k oživeniu.

Napriek prevládajúcemu pesimizmu nechýbali na trhoch ani relatívne dobré správy. Zdá sa, že OPEC dobre odhadol situáciu. Nie je čas na vysoké ceny a tak cena ropy výrazne klesala a spolu s ňou sa oslabovalo i riziko inflačných tlakov. Rovnako sa hovorí o možnom pozitívnom dopade zvýšenia vládnych výdavkov. Tie sa však budú týkať predovšetkým obranného priemyslu a ich nepríjemných dôsledkom bude väčší rozpočtový schodok.

Všetko zatiaľ svedčí o tom, že spomaľovanie americkej ekonomiky bude eurozóna nasledovať. Šanca, že sa Európa odtrhne a začne sa správať samostatne je zatiaľ malá. Okrem toho má eurozóna na nohách niekoľko starých závaží, ktoré jej bránia vo výraznejšom úniku.


Tento projekt je podporený z Európskeho sociálneho fondu

KURZY

29. 4. 2024

USD 1,072 0,001
CZK 25,175 0,011
GBP 0,855 0,002
HUF 391,640 0,640
CAD 1,464 0,000

SPOLUPRÁCA




SSDS

SAF

ReFIS