ČLÁNOK




Štát by mal zdroje na financovanie sociálnych programov hľadať v úsporách na výdavkovej strane, tvrdí RÚZ
1. júla 2022

Štát by mal zdroje na financovanie vládnych sociálnych programov hľadať skôr v úsporách na výdavkovej strane verejných financií. Tvrdí to Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ). Ako uviedol viceprezident RÚZ Mário Lelovský, priestor na úsporu existuje, vláda však k financiám napriek tomu dlhodobo pristupuje nehospodárne.

„V tomto smere už roky voláme po komplexnom audite verejných financií. Ten by ukázal, ktoré výdavky sú pre štát či spoločnosť potrebné, a ktoré sú len obyčajným plytvaním. Sme presvedčení, že týmto prístupom je možné nájsť dostatočné zdroje na sociálne programy pre odkázané domácnosti,“ dodal Lelovský.

Posledných trinásť rokov podľa RÚZ rástli príjmy verejnej správy na Slovensku ako šieste najrýchlejšie spomedzi krajín Európskej únie (EÚ). Priemerná mzda zamestnancov vo verejnom sektore pritom vzrástla až takmer o 83 %. Počet zamestnancov štátu neustále rastie, atakuje hranicu 430-tisíc a to i napriek miliardám investovaným do elektronizácie verejnej správy. Daňové zaťaženie firiem v našej krajine je pritom podľa zamestnávateľov i naďalej najvyššie spomedzi krajín strednej a východnej Európy. Na znepokojivé údaje poukazujú výsledky analýzy, ktorú pre RÚZ vypracoval Inštitút ekonomických a spoločenských analýz (INESS).

Od roku 2008 do roku 2021 vzrástli príjmy verejnej správy na Slovensku o 73,4 %, priemerný nárast v rámci EÚ pritom predstavoval 36,9 %. Ako upozorňuje RÚZ, Európska komisia pritom predpokladá, že už v budúcom roku bude podiel príjmov slovenského štátneho sektora ešte vyšší než v susednom Česku či Poľsku. Okrem platov vo verejnom sektore výrazne rástli aj výdavky na dôchodky, medzispotrebu, zdravotnícke zariadenia či štátne sociálne dávky a podporu. Veľkú časť výdavkov verejnej správy štát roky navyšoval nesystematicky a „ad hoc“, čo potvrdzuje najmä rozdiel medzi pôvodne rozpočtovanými a skutočnými výdavkami. Ten počas rokov 2015 až 2020 podľa výsledkov analýzy tvoril 15,8 miliardy eur.


Tento projekt je podporený z Európskeho sociálneho fondu

KURZY

29. 4. 2024

USD 1,072 0,001
CZK 25,175 0,011
GBP 0,855 0,002
HUF 391,640 0,640
CAD 1,464 0,000

SPOLUPRÁCA




SSDS

SAF

ReFIS