ČLÁNOK




Pochmúrna nálada pred budovou Lehman Brothers
15. septembra 2008

Pochmúrna nálada pred budovou Lehman Brothers
 
Ikona Wall Street svoj boj o záchranu prehrala, žiadosť o pomoc pri riešení jej markantných problémov prišla už zrejme neskoro
 
Televízne štáby priniesli aj zábery zamestnancov Lehman Brothers, ktorí si už počas uplynulej nedele a pondelka odnášali z ústredia spoločnosti svoje osobné veci v igelitových taškách, plastikových vreciach, športových vakoch, niektorí si niesli umelecké obrazy, knihy…A v očiach mnohých z nich boli slzy, veľmi smutný výraz tváre bol zrejmý asi u každého, kto odchádzal z budovy Lehman, ktorá sa nachádza v „srdci“ Times Square.
Ikona Wall Street svoj boj o záchranu prehrala, žiadosť o pomoc pri riešení jej markantných problémov prišla už zrejme neskoro, zhodujú sa analytici.
Legenda amerického a svetového finančníctva, bývalý predseda centrálnej banky Alan Greenspan uviedol, že nejde o to, aby sa zachraňovala jedna, či druhá inštitúcia, na trhu dominuje boj, a teda sú na ňom aj víťazi aj porazení. Podstatné sú však systémové opatrenia, ktoré sa zrejme podcenili.
Amerika je na prahu prezidentských volieb, a tak ani jeden z kľúčových kandidátov na post v Bielom dome sa nemohol vyhnúť tomu, čo sa udialo uplynulý týždeň na Wall Street.
Barack Obama obvinil z diania na Wall Street republikánsku politiku, jeho súper McCain navrhol podstatne sprísniť regulačné pravidlá.
Ani jeden z týchto vágnych výrokov nemení a ani nijako nemôže korigovať podstatný fakt – Lehman Brothers po 158 rokoch svojej existencie skolaboval, čo určite bude mať vážne dôsledky a zrejme nie iba krátkodobé…

Tento projekt je podporený z Európskeho sociálneho fondu

KURZY

29. 4. 2024

USD 1,072 0,001
CZK 25,175 0,011
GBP 0,855 0,002
HUF 391,640 0,640
CAD 1,464 0,000

SPOLUPRÁCA




SSDS

SAF

ReFIS