ČLÁNOK




Uplynulý týždeň na svetových akciových trhoch
21. apríla 2008

Uplynulý týždeň na svetových akciových trhoch

 

V poslednom obchodnom dni týždňa americké akciové trhy posilnili, keď internetová spoločnosť Google a strojársky gigant Caterpillar vykázali výsledky, ktoré prekonali očakávania Wall Street


EURÓPA
– Európske akcie v pondelok zaznamenali pokles už piaty obchodný deň po sebe. Hlavný akciový index FTSEurofirst 300 uzavrel burzový deň s poklesom o 0,8 % na 1 274,68 bodu. Index najviac ťahali nadol akcie švajčiarskej banky Credit Suisse po tom, čo sa vo víkendových denníkoch objavila správa o tom, že banka čelí ďalším odpisom až do výšky 5 mld. švajčiarskych frankov (CHF). K oslabeniu indexu výrazne prispeli aj akcie holandského výrobcu elektroniky Philips Electronics, ktorý vykázal za prvý kvartál 28-percentný pokles zisku pred započítaním úrokov, daní a amortizácie (EBITDA). Akcie švajčiarskej banky ako aj akcie Philips Electronics znehodnotili o rovnakých 3,3 %, pričom pre holandskú spoločnosť to predstavovalo najnižšiu uzatváraciu hodnotu od polovice júla roku 2006.

V utorok európsky akciový trh po piatich dňoch strát, posilnil v dôsledku priaznivých hospodárskych výsledkov maloobchodného reťazca Tesco ako aj rekordne vysokých cien ropy, ktoré prispeli k posilneniu akcii podnikov energetického sektora. Britský reťazec Tesco posilnil o 7,3 %, nemecké maloobchodné reťazce Celesio a Metro zhodnotili v intervale 2,4 až 2,9 % a švédsky predajca oblečenia H&M si pripísal 1,6 %. Britský energetický koncern BG Group vzrástol o 5,4 % a španielska ropná a plynárenská skupina Repsol stúpla skoro o 10 %.

Európska burza v strede týždňa prudko posilnila v dôsledku nárastu cien komodít, ktoré zvýšili hodnotu akcií ťažobných a ropných spoločností. Darilo sa bankovému sektoru aj navzdory tomu, že tretia americká banka JP Morgan vykázala 50-percentný kvartálny prepad čistého zisku. Index FTSEurofirst 300 ťahali nahor najmä akcie ťažobného koncernu Rio Tinto, ktorý zhodnotil o 6 %, ďalej to bola banka RBS so 7,6-percentným nárastom a ropný koncern Total s 2,4-percentným zvýšením. Z bankového sektora zhodnotili Credit Suisse, Deutsche Bank, UBS, Barclays, HBOS v rozmedzí 1 až 6,7 %.

Európsky akciový trh vo štvrtok oslabil po tom, ako najväčší svetový výrobca mobilných telefónov Nokia zverejnil svoje ekonomické vyhliadky na tento rok, podľa ktorých očakáva oslabenie európskeho trhu s mobilnými telefónmi. Akcie fínskej Nokie prepadli o 13,6 % a nedarilo sa ani britskej banke RBS, ktorá poklesla o 2,4 %. Z ropných koncernov znehodnotili akcie BP a Royal Dutch Shell, a to v rozmedzí 0,4 až 1,1 %.

V poslednom obchodnom dni týždňa skončili európske akciové trhy s posilnením. Na trh pozitívne vplývali ťažobné tituly a banka UBS, pričom zisky limitoval prekvapivý pokles tvorby miest v Spojených štátoch amerických. Index paneurópskych blue chips FTSEurofirst 300 v piatok posilnil o 0,4 % na 1 318,43 bodu. V celotýždennom hodnotení index posilnil o 4,1 %, čo bolo najvýznamnejšie posilnenie za v tomto roku. Akcie švajčiarskej banky UBS vzrástli o viac ako 3 % po tom, čo bývalý generálny riaditeľ Luqman Arnold naliehal na rozdelenie banky.

V poslednom obchodnom dni týždňa skončili európske akciové trhy s posilnením. Na trh pozitívne vplývalo zverejnenie strát a reštrukturalizačných plánov bankou Citigroup, ktoré podporilo nádeje, že hĺbka finančnej krízy sa už odhalila. Index paneurópskych blue chips FTSEurofirst 300 v piatok posilnil o 2,4 % na 1 325,9 bodu, čo bola najvyššia hodnota od 7. apríla. V apríli index posilnil už o 5 %. Vďaka správe spoločnosti Citigroup sa darilo sa najmä akciám bánk, keď UBS posilnila o 5,4 % a Santander o 3,2 %.

NEW YORK – Pondelkové obchodovanie na americkom akciovom trhu sa tiež nieslo v negatívnom duchu. Index amerických blue chip Dow Jones sa mierne znížil, a to o 0,02 % na 12 323,31 bodu, širší index Standard & Poor’s 500 oslabil o 0,15 % na 1 330,80 bodu a technologický index si pohoršil o 0,13 % na 2 287,31 bodu. Atmosféru na burze negatívne ovplyvnila aj správa o tom, že štvrtá najväčšia americká banka Wachovia evidovala za prvé tri mesiace tohto roka čistú stratu v objeme 350 mil. USD, zatiaľ čo v rovnakom období minulého roka hospodárila s čistým ziskom vo výške 2,3 mld. USD. Uvedený výsledok tak zatienil pozitívnu správu o tom, že maloobchodné tržby v USA v marci prekvapivo vzrástli. K pozitívnej nálade na trhu však nepridalo ani varovanie americkej investičnej banky Goldman Sachs o tom, že výhľad jej ziskov v začínajúcom druhom štvrťroku nevyzerá najpriaznivejšie.

Americká burza v utorok evidovala nárast po tom, ako niektoré regionálne americké banky vykázali priaznivé kvartálne výsledky, čo prispelo k zhodnoteniu akcií podnikov finančného sektora. Pod pozitívny vývoj na burze sa podpísali aj rekordne vysoké ceny ropy, ktoré zvýšili hodnotu akcií energetických spoločností. Z regionálnych bánk, Regions Financial Corp posilnila o 8,4 %, M&T Bank Corp o 6,3 %, U.S. Bancoro 1,7 % a Marshall & Ilsley o 1,5 %. Darilo sa aj ropnému koncernu Exxon Mobil, ktorý si pripísal 1,2 %.

Americký akciový trh v stredu posilnil po tom, ako Intel, JPMorgan a ďalšie blue chips podniky vykázali hospodárske výsledky, ktoré ubezpečili investorov, že recesia ekonomiky USA neohrozí zisky amerických spoločností. Akcie JPMorgan zhodnotili o 6,7 %, pričom Intel si polepšil o 5,8 %. Výrobca nápojov Coca Cola posilnil o 0,3 %.

Americká burza vo štvrtok stagnovala, pričom nahor ju ťahali akcie technologického gigantu IBM a nadol zase akcie internetovej aukčnej spoločnosti eBay. IBM si polepšila o 2,2 % po tom, ako zvýšila svoje ekonomické vyhliadky na aktuálny rok. Spoločnosť eBay naopak poklesla o 3,5 % v dôsledku vyjadrení, že recesia ekonomiky USA nepriaznivo ovplyvnila jej internetové aukčné obchody. Nedarilo sa ani farmaceutickej spoločnosti Pfitzer, ktorá prepadla o 3,3 %. V pozitívnom teritóriu uzavrela banka Merrill Lynch, keď si k hodnote svojich akcií pripísala 4,1 %.

V poslednom obchodnom dni týždňa americké akciové trhy posilnili, keď internetová spoločnosť Google a strojársky gigant Caterpillar vykázali výsledky, ktoré prekonali očakávania Wall Street. Index Dow Jones si polepšil o 228,87 bodu, resp. 1,81 %, na 12,849.36 bodu. Širší index Standard & Poor’s 500 získal 24,77 bodu, resp. taktiež 1,81 %, na 1 390,33 bodu. Technologický index Nasdaq posilnil o 61,14 bodu, resp. 2,61%, na 2 402,97 bodu. V celotýždennom hodnotení index Dow Jones získal 4,3%, index Standard & Poor’s 500 posilnil o 4,3%, pričom technologický index Nasdaq stúpol o 4,9 %. Akcie webového prehliadača Google posilnili o 20 %, konglomerát Caterpillar posilnil o 8,5 %.

TOKIO – Japonský akciový trh uzavrel prvý burzový deň v novom týždni s poklesom. Hlavný akciový index Nikkei si pohoršil o 3,1 % a o 04:26 GMT sa tak pohyboval na úrovni 12 910,34 bodu. Index ťahali nadol akcie exportných spoločností, ktoré oslabili v dôsledku silného kurzu japonského jenu a tiež v súvislosti s obavami, že americká ekonomika sa už možno nachádza v recesii. Aj širší index TOPIX v pondelok oslabil, a to o 2,7 % na hodnotu 1 244,05 bodu. Akcie spoločnosti Canon, ktorá sa zaoberá výrobou digitálnych fotoaparátov, klesli o 4,3 %. Najviac však v úvode týždňa Nikkei ťahali nadol akcie druhého najväčšieho japonského mobilného operátora KDDI, ktoré znehodnotili o 6,6 %. Akcie spoločnosti oslabili najmä po tom, čo operátor zverejnil správu o očakávanom 3,4-percentnom poklese ročného prevádzkového zisku firmy. K pretrvávajúcim obavám z dopadu úverovej krízy a možného sklzu americkej ekonomiky do recesie zároveň pridali prekvapivo slabé hospodárske výsledky amerického konglomerátu General Electric (GE), ktoré spoločnosť zverejnila v piatok. V prvom kvartáli GE vykázal nečakaný 6-percentný pokles zisku na 4,3 mld. USD. „Tieto hospodárske výsledky len potvrdzujú, že spomalenie rastu ekonomiky v USA je širokosiahle a začína ovplyvňovať kapitálové výdavky a dlhodobé obchodné činnosti,“ uviedol v danej súvislosti analytik finančnej skupiny Cantor Fitzgerald, Stephen Surpless.

Utorkový burzový deň uzavrela japonská burza s pozitívnymi výsledkami. Index Nikkei ťahali nahor najmä akcie japonských hutníckych spoločností Nippon Steel a JFE Holdings. Darilo sa aj akciám spoločnosti Tokyo Electron, ktoré stúpli o 3,6 %. Akcie spoločností, ktoré sú úzko späté so surovinami, vyskočili nahor po tom, čo posilnili ceny ropy.

Japonský akciový trh v strede týždňa posilnil v dôsledku nárastu hodnoty akcií technologických spoločností ako napr. Tokyo Electron. Zhodnotil aj japonský finančný sektor po tom, ako americké regionálne banky zverejnili svoje štvrťročné výsledky. Akcie Tokyo Electron stúpli o 5,2 %, zatiaľ čo Advantest Corp si pripísala 3,7 %. Trojica najsilnejších japonských bánk, Mitsubishi UFJ, Mizuho Financial Group a Sumitomo Mitsui Financial Group zhodnotili v intervale 2,7 až 4,2 %.

Vo štvrtok japonská burza uzavrela s nárastom po tom, ako priaznivé výsledky IBM a ďalších amerických spoločností zmiernili obavy investorov z poklesu podnikových ziskov. Darilo sa najmä domácim exportérom ako napr. výrobcovi fotoaparátov Canon, ktorý si pripísal 5,1 %. Tri najväčšie japonské banky Mitsubishi UFJ Financial, Mizuho Financial Group a Sumitomo Mitsui Financial Group zhodnotili v rozmedzí 2,7 až 5,4 %. S pomedzi ďalších vývozcov si výrobca elektroniky Sony polepšil o 4,3 %, automobilky Honda a Toyota o 4,1 % a 2,7 %.

Japonský akciový trh v piatok uzavrel s nárastom v dôsledku úspechov exportérov, ktorým pomohol slabý jen a ústup pesimizmu investorov ohľadne vývoja americkej ekonomiky. Hlavný burzový index Nikkei zhodnotil o 0,6 % na 13 476,45 bodu a širší index TOPIX stúpol o 0,8 % na 1 304,06 bodu. Spomedzi vývozcov, Canon, Tokyo Electron a Toyota Motor posilnili v rozmedzí 2 až 2,9 %. Darilo sa aj výrobcovi videohier Nintendo, ktorý si pripísal 4,6 %. V červených číslach uzavreli domáce farmaceutické spoločnosti, keď Astellas Pharma odpísala 2,8 % a Daiichi Sankyo stratila 2,5 %.


Tento projekt je podporený z Európskeho sociálneho fondu

KURZY

30. 4. 2024

USD 1,072 0,000
CZK 25,140 0,035
GBP 0,855 0,000
HUF 390,680 0,960
CAD 1,467 0,004

SPOLUPRÁCA




SSDS

SAF

ReFIS