ČLÁNOK




Uplynulý týždeň na svetových akciových trhoch
27. januára 2008

Uplynulý týždeň na svetových akciových trhoch


 


Európske akcie sa v strede týždňa znížili na 1,5-ročné minimum, keď medzi investormi pominula úľava z nečakaného prudkého zníženia úrokových sadzieb v USA



EURÓPA
– Európske burzy v pondelok zaznamenali najväčší pád od 11. septembra 2001. Index európskych blue chips FTSEurofirst sa v prvom obchodovaní týždňa prepadol o 5,8 % na 1 279,85 bodu. Od začiatku roku tak index stratil už 15 %. Výpredaj prakticky vo všetkých sektoroch burzy zapríčinili obavy z recesie americkej ekonomiky a ďalších odpisov vo finančnom sektore. S veľkým stratami skončili pondelkové obchodovanie aj európske národné burzy. Nemecký akciový index DAX stratil 7 %, britský index FTSE klesol o 5 % a francúzsky CAC 40 oslabil o takmer 7 %. Pokles týchto troch národných indexov spôsobil stratu trhovej hodnoty v objeme 300 mld. USD, čo je zhruba na úrovni hrubého domáceho produktu (HDP) Rumunska spolu s Írskom.


V utorok európske akcie vyskočili o takmer 2 %, keď ich nahor ťahal predovšetkým finančný sektor po tom, ako americká centrálna banka (Fed) nečakane znížila úrokové sadzby. Federálny výbor pre operácie na voľnom trhu (FOMC) americkej centrálnej banky na pondelkovom mimoriadnom zasadnutí rozhodol o znížení kľúčovej úrokovej sadzby o 75 bázických bodov na 3,5 %, diskontnú sadzbu znížil taktiež o 0,75 percentuálneho bodu na 4 %. Utorkové obchodovanie bolo veľmi volatilné, index začiatkom dňa oslabil až o 4,4 % na 1 223,36 bodu, čo bola najnižšia úroveň od novembra 2005, neskôr vyskočil o 2,7 % na 1 314,29 bodu. K najziskovejším patrili akcie bánk UBS, HSBC a BNP Paribas.


Európske akcie sa v strede týždňa znížili na 1,5-ročné minimum, keď medzi investormi pominula úľava z nečakaného prudkého zníženia úrokových sadzieb v USA a obavy z ďalších odpisov vyplývajúcich z úverovej krízy opäť zasiahli finančný sektor. Okrem bánk a finančných spoločností oslabovali následkom poklesu cien ropy aj akcie ropných firiem. Podľa analytikov sú opatrenia zo strany americkej centrálnej banky (Fed) vzhľadom na celkový výkon ekonomiky a situáciu na finančných trhoch nedostatočné.


Silné finančné výsledky spoločností Nokia a Allianz pomohli vo štvrtok oživiť európske burzy, ktoré pre obavy z recesie ekonomiky USA spadli až na jeden a polročné minimum. Akcie fínskeho výrobcu mobilných telefónov Nokia po zverejnení finančných výsledkov stúpli až o 14,6 %. Podobný vývoj zaznamenali aj akcie najväčšej európskej poisťovne Allianz, ktoré vzrástli o 11,3 %. Darilo sa aj ostatným európskym poisťovniam. Akcie britskej Prudential posilnili o 4,6 %, skupina Axa si pridala 10,4 %. Trh prakticky ignoroval podvod vo francúzskej bankovej skupine Société Générale, ktorý ju bude stáť takmer 5 mld. eur. Akcie francúzskej banky síce klesli o vyše 4 %, ostatným bankovým titulom sa však nadpriemerne darilo. Akcie Royal Bank of Scotland stúpli o 9,2 %, HSBC o 3,4 %, ING o 9 % a UBS o 8,1 %.


V poslednom obchodnom dni týždňa skončili európske akciové trhy na nezmenenej úrovni. Trh oslabil prudký pokles akcií bankovej skupiny Fortis, pričom pozitívne na trh vplýval rast technologických titulov. Index paneurópskych blue chips FTSEurofirst 300 skončil piatkové obchodovanie na nezmenených 1 330,42 bodu. V celotýždennom hodnotení stratil index 2 %. Od začiatku roka oslabil index FTSEurofirst 300 o 11,7 %. Akcie Société Générale stratili 8,2 % kvôli trhovým špekuláciám o možnom zverejnení významných odpisov v banke. Banková skupina Fortis poklesla o 10,9 % a ING stratila 5,2 % kvôli trhovým špekuláciám, že spoločnosti zverejnia varovania pred nižším ziskom.

NEW YORK – V pondelok boli americké burzy pre sviatok zatvorené, avšak elektronické obchodovanie s futures na Chicago Mercantile Exchange zaznamenalo veľkú aktivitu. Investori vo veľkom predávali futures pre obavy z recesie americkej ekonomiky.


Obavy z recesie v USA sa v utorok podpísali pod pokles amerických akciových indexov, avšak ich prepad brzdil prekvapivý krok Fedu, ktorý znížil úrokové sadzby najviac za posledných viac než 23 rokov, čo pomohlo stabilizovať situáciu na svetových trhoch. Americké burzy tak evidovali silný pokles už piaty deň za sebou. Najväčší prepad zaznamenali akcie výrobcu spotrebného tovaru Procter & Gamble a ropnej spoločnosti Exxon Mobil. Darilo sa naopak akciám bánk a finančných spoločností. Hlavný blue chips index Dow Jones sa v utorkovom obchodovaní znížil o 1,06 % na 11 971,19 bodu, širší index Standard & Poor’s 500 klesol o 1,11 % na 1 310,5 bodu a technologický index Nasdaq si pohoršil o 2,04 % na 2 292,27 bodu.


Indexy na Wall Street posilnili a v stredu prelomili päť stratových dní. Americkí investori totižto veria, že plán tamojšej vlády naberá tvar a môže tak zachrániť ďalšie miliardy dolárov z úverových strát. Trh taktiež upokojilo zníženie úrokových sadzieb v krajine o 75 bázických bodov, ktoré podľa ekonómov môže stabilizovať ekonomiku a podporiť bankový sektor.


V pozitívnom pásme zavreli štvrtkové obchodovanie americké akciové trhy. Investorov povzbudil vládny balík opatrení, ktorý má stimulovať ekonomiku, ako aj zdravý finančný výhľad americkej firmy Qualcomm. Index priemyselných blue chips Dow Jones posilnil vo štvrtok o 0,88 % na 12 378,61 bodu, širší index Standard & Poor’s 500 sa zvýšil o 1,01 % na 1 352,07 bodu a technologický Nasdaq Composite Index si polepšil o 1,92 % na 2 360,92 bodu. Rast technologických titulov indexu Nasdaq viedli akcie spoločnosti Qualcomm, ktoré posilnili až o 10,3 %.


V poslednom obchodnom dni týždňa americké akciové poklesli. Investori zmiernili svoj optimizmus v otázke, či americká ekonomika unikne recesii a taktiež si vyberali zisky pri bankových a farmaceutických tituloch. Index Dow Jones si pohoršil o 171,44 bodu, resp. 1,38 %, na 12 207,17 bodu. Širší index Standard & Poor’s 500 klesol o 21,46 bodu, resp. 1,59 %, na 1 330,61 bodu. Technologický index Nasdaq klesol o 34,72 bodu, resp. 1,47 %, na 2 326,2 bodu. V celotýždennom hodnotení index Dow Jones získal 0,9 %, index Standard & Poor’s 500 posilnil o 0,4 %, pričom technologický index Nasdaq vzrástol o 0,6 %. Farmaceutická spoločnosť Schering-Plough oslabila o 5,7 % a Merck & Co stratila 3,6 %.

TOKIO – Japonské akcie sa v úvode týždňa prepadli, keď hlavný index Nikkei oslabil o takmer 4 % a uzavrel na najnižšej hodnote od októbra 2005. Trh ťahali nadol predovšetkým akcie bánk a finančných spoločností. Americký prezident George Bush v piatok vyzval Kongres, aby schválil podporný ekonomický balík opatrení týkajúci sa daňových úľav a zvýhodnení pre firmy v celkovej hodnote okolo 150 mld. USD. Americké akcie reagovali na slová Georgea Busha znehodnotením, keďže investori sa obávajú, že tento plán nebude postačujúcou prevenciu pred recesiou. Japonské akcie nasledovali vývoj na Wall Street. Hlavný index Nikkei uzavrel pondelkové obchodovanie poklesom o 3,86 % na úrovni 13 325,94 bodu. Od začiatku roka index stratil už takmer 13 %. Okrem bankového sektora sa nedarilo ani technologickému. Svetový výrobca testovacích zariadení pre čipy Advantest bol druhým najstratovejším titulom. Akcie elektrotechnických spoločností Kyocera a Sanyo Electric, ako aj automobiliek Toyota Motor či Honda Motor evidovali prudký, vyše 3-percentný pokles.


Najväčší pokles od útoku na Svetové obchodné centrum zasiahol v utorok japonské akciové trhy. Japonskí investori sa v obavách z recesie americkej ekonomiky vo veľkom zbavovali akcií, pričom v centre výpredaja boli finančné tituly a akcie vývozcov. Akcie bankovej skupiny Mizuho Financial Group sa v utorok prepadli o vyše 8 % a podobne na tom boli aj ostatné japonské banky. Spomedzi exportérov, akcie Sony Corp oslabili o takmer 7 %, rovnako ako akcie automobiliek Toyota a Honda. Len v utorkovom obchodovaní stratili akcie na japonskej burze hodnotu porovnateľnú s HDP Írska, približne 225 mld. USD.


Tokijská burza v stredu posilnila, keď investori po znížení úrokových sadzieb v USA a následnom upokojení trhu nakupovali akcie, ktoré sa tak zotavili z pondelkového najväčšieho denného prepadu za viac než šesť rokov. Nárast indexov však brzdili obavy z ďalšieho oslabenia na Wall Street, ako aj predpovede, že na odvrátenie recesie v USA sú potrebné ďalšie opatrenia. Zhodnotenie japonského jenu negatívne vplývalo na vývoj akcií exportných spoločností.


Vo štvrtok japonské akciové trhy posilnili a nasledovali tak stredajší nárast na Wall Street vyplývajúci z optimizmu, že kroky Fedu pomôžu ekonomike USA. Japonským akciovým indexom taktiež pomohlo zhodnotenie ostatných ázijských akciových trhov. Po viacerých dňoch oslabovania sa darilo akciám bánk.


Tokijská burza stúpla v poslednom obchodovaní týždňa o vyše 4 %, reagujúc tak na pozitívny vývoj ostatných akciových trhov vo svete. Jej hlavný index Nikkei zaznamenal najväčší nárast od marca 2002, keď vyskočil o 4,1 % na 13 629,16 bodu. Len v piatkovom obchodovaní si Nikkei pripísal vyše 500 bodov. Širší index TOPIX sa zvýšil o 4,7 % na 1 344,77 bodu. Investori skupovali najmä akcie doteraz prepadových bankových titulov. Akcie druhej najväčšej japonskej banky Mizuho Financial Holdings v piatok stúpli o 11 %. Darilo sa aj akciám japonských vývozcov, ktoré profitovali z oslabenia jenu.


 


Tento projekt je podporený z Európskeho sociálneho fondu

KURZY

29. 4. 2024

USD 1,072 0,001
CZK 25,175 0,011
GBP 0,855 0,002
HUF 391,640 0,640
CAD 1,464 0,000

SPOLUPRÁCA




SSDS

SAF

ReFIS