ČLÁNOK


,

Krajine vychádzajúceho slnka vychádza scenár
14. marca 2005

Posledných desať rokov japonský kapitálový trh nie často čičíkal investorov stabilitou. V minulom a predminulom roku prejavil k nim náklonnosť a bol štedrý k vytvoreniu priaznivých podmienok pre vklad prostriedkov a inkasovanie zisku.

Po prvý raz od roku 1995 vedúci index japonského kapitálového trhu Nikkei 225 dva po sebe idúce roky stúpal. V roku 2003 jeho hodnota vyrástla o úctyhodných 24,5 % a v roku 2004 stúpol o 7,6 %. Mimochodom tento rast nepostačoval ani len na to, aby vôbec kompenzoval straty z minulých rokov. V rokoch 2001 – 2002 index celkom klesol o 38 %.

Názory OECD

Ekonomická situácia sa v Japonsku v posledných rokoch vyvíja podľa „vychádzajúceho“ scenára, akoby chcela zdôvodniť poetické pomenovanie krajiny. Deflačné procesy oslabujú a ustupujú miesto pozitívnemu ekonomickému vývoju. Deflácia označuje zmenšovanie peňažnej zásoby v ekonomike, pokles cien a aktív. Táto tendencia sa však nejaví ako stabilná a prevládajúca. Po mnohých rokoch sa v Tokiu dá pozorovať rast cien nehnuteľností, avšak podobná situácia nie je vo všetkých kútoch krajiny.

Optimizmus spotrebiteľov a podnikateľov, ktorý mali vo vzťahu k ekonomickým perspektívami sa ku koncu minulého roku znížil. To sa vyjadrilo najprv v raste a potom miernom znížení príslušných konjunkturálnych indexov.

Podľa januárovej správy Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), do konca roku 2006 bude japonská ekonomika rásť umierneným tempom. Malo by to byť asi 2,25 % ročne. Ekonomický rast však bude sprevádzaný deflačnými rizikami.

Podľa OECD si mimoriadnu pozornosť zaslúžia problémy znižovania objemov bankových úverov a pádu cien pozemkov, prvoradou pozornosťou vlády musí byť sprísnenie rozpočtovej disciplíny a aktivizácia opatrení v oblasti liberalizácie finančného systému a trhu práce. Chronický rozpočtový deficit, ktorý viedol k zvýšeniu zadlženosti štátu na úroveň 160 % hrubého domáceho produktu (HDP), je podstatným prvkom nestability ekonomiky. OECD súčasne nevidí reálne riešenie tohto problému v súčasnosti. Preto by podľa medzinárodnej inštitúcie mala vláda prudko znížiť výdavky a zvýšiť dane.

Sprísnenie rozpočtovej politiky v čase existujúcich deflačných rizík je však nebezpečnou hrou s ohňom. Súčasne si OECD všíma, že zlepšenie ekonomickej konjunktúry v praxi viedlo k niektorým pozitívnym zmenám v tomto smere. Deficit z roku 2003 keď predstavoval 6,25 % klesol na 5 % v minulom roku.

Medzi odporúčaniami OECD má principiálny význam privatizácia japonskej pošty – jednej z najväčších finančných inštitúcií sveta. Okrem toho by sa mali prijať opatrenia na zvýšenie konkurencieschopnosti korporatívneho sektora a vytvorenie podmienok pre získanie priamych zahraničných investícií. Experti si všímajú aj to, že japonský trh práce by mal byť pružnejší. Je to podmienené najmä tým, že produktivita práce v Japonsku zaostáva od USA o 35 %.

Investície do fondov

Podľa názoru Marka Headleya, prezidenta Matthews International Capital, nie nepodstatnou okolnosťou, ktorá môže negatívne ovplyvniť ekonomickú konjunktúru v Japonsku, je očakávaný pokles spotrebiteľského dopytu v USA. M. Headley predpokladá, že slabý dolár a rastúce úrokové miery, prinútia Američanov sporiť vyššie sumy ako v minulosti, budú menej utrácať, teda aj na japonské tovary. Znepokojenie Japoncov vyvolávajú aj vysoké ceny energetických surovín, hoci tento faktor nemusí mať rozhodujúci vplyv na ekonomiku krajiny. V každom prípade uplynulé tri desaťročia, ktoré uplynuli od poslednej ropnej krízy, oveľa intenzívnejšie pracovali nad zdokonalením technológií napomáhajúcim energetickým úsporám. Úsilie im môže priniesť plody.

V posledných rokoch badať pozitívne zmeny v obchodných vzťahoch medzi Japonskom a Čínou. Japonské podniky, ktoré najprv ignorovali a potom sa obávali svojho suseda, začali aktívne spolupracovať s Čínou a začali do tejto krajiny premiestňovať výrobu tovarov. Využívanie lacnej pracovnej sily umožňuje japonským podnikom zvyšovať konkurencieschopnosť a ziskovosť. Musia však prekonávať bariéry vstupu na čínsky trh.

Rast aktív dvadsaťdva percent?

Firma Matthews International Capital v súčasnosti riadi sedem podielových fondov, ktoré sa orientujú na ázijské trhy. Patrí medzi ne Matthews Japan s aktívami 200 mil. USD. V minulom roku fond predviedol vysokú výnosnosť investičnej stratégie a zabezpečil pre podielnikov rast čistých aktív na úrovni 22 %. V porovnaní so 7,6 percentuálnym rastom indexu Nikkei 225, je to veľmi dobrý výsledok. V potfóliu fondov je značný podiel prostriedkov, ktoré pripadajú na akcie finančných inštitúcií, technologických spoločností a firiem z oblasti maloobchodu.

Malé a stredné firmy

V technologickom sektore venujú manažéri portfólia firmám, ktoré sú v prvom rade orientované na domáci japonský trh. Ide najmä o internetové firmy. Okrem nich majú veľké perspektívy japonské firmy zo sektora automobilového priemyslu. Ide o firmy Toyota, Honda a Nissan, ktoré si udržiavajú pevné pozície na trhu a neustále z neho vytláčajú konkurentov.

Čo sa týka finančného sektora, podľa názoru M. Headleya, po desaťročí problémov japonských bánk prichádza hodina pravdy. Investovanie do akcií bánk je momentálne veľmi riskantným podujatím, ktoré môže priniesť vysoké zisky. Medzi kľúčové investície Matthews Japan vo finančnom sektore Japonska patria akcie Sumitomo Trust a Mizuho Holdings. Matthews Japan investuje na japonskom trhu tak, že vyberá akcie konkrétnych spoločností so zohľadnením vplyvu makroekonomických ukazovateľov na ich perspektívu.

Veľmi efektívne, hoci veľmi zložité, sú operácie s akciami japonských spoločností s nízkou kapitalizáciou, teda takých, ktorých kapitalizácia neprevyšuje 1 mld. USD (asi 102 mld. japonských jenov – JPY).

V období posledných štyroch rokov tieto akcie celkove zabezpečujú investorom oveľa väčšie zisky v porovnaní s inými kategóriami cenných papierov. To znamená, že aj podielové fondy investujúce do týchto cenných papierov prinášajú väčšie zisky ako iné fondy špecializujúce sa na Japonsko.

Základný idex akcií japonských spoločností s malou kapitalizáciou Japan Topix Small stúpol v roku 2003 celkom o 34 % a v minulom roku o 22 %. Investori si preto kladú logickú otázku. Dokedy bude pokračovať táto tendencia. Ako je všeobecne známe, akcie nie veľkých spoločností majú väčšie výkyvy, ako akcie veľkých a známych firiem. Táto okolnosť je spojená s ostrými zážitkami investorov.

Podľa hodnotenia Andrewa Millwarda manažujúceho londýnsky fondom Henderson Horizon Japan Smaller Companies, celkom je verejnom akciovom trhu registrovaných 3500 firiem. Spomedzi nich sa 250 – 300 dá považovať za veľké firmy. Zvyšok patrí medzi malé a stredné firmy, ktoré sa nedostávajú do pozornosti analytikov. To značne komplikuje investovanie, ale pri rozumnom prístupe môže znamenať mimoriadny zisk.

O problémoch spojených s vložením prostriedkov do akcií nie veľkých firiem Quincy Crosby, hlavný špecialista pre investičné stratégie Hartford Financial Services Group, poznamenáva, že väčšina týchto akcií je charakteristická malou likviditou, teda málokedy sa tieto akcie dajú kúpiť, alebo predať. Preto je priemerné obdobie investovania do nich od troch do piatich rokov.

Koho akcie vynášajú najviac?

Matthews Japan vložila 11% aktív do akcií s malou kapitalizáciou, 35% aktív do cenných papierov spoločností s priemernou kapitalizáciou a zvyšok pripadá na akcie veľkých spoločností. Favoritom medzi akciami malých spoločností je firma Štúdio Alice, ktorá si našla špecifické miesto na trhu. Špecializuje sa na fotografovaní detí oblečených do kostýmov postáv z kreslených filmov Walta Disneya.

Howie Schwab z firmy Driehaus Capital Management radí investorom upriamiť svoju pozornosť na akcie neveľkých firiem z priemyselného alebo finančného sektora a tiež zo sféry nehnuteľností. Odporúča akcie maklérskej spoločnosti Ichiyoshi Securities a cenné papiere firiem Urban Corporation a Joint Corporation, ktoré sa špecializujú na riadenie nehnuteľnosťami.

Vysoký stupeň rozvoja japonskej ekonomiky zabezpečuje výber z veľkého množstva spoločností, ktoré sú potenciálnymi objektmi investovania. Ceny mnohých z nich sú podhodnotené, ale zatiaľ vôbec nijako neprejavujú. Pozitívne, hoci pomalé zmeny v systéme corporate governance, či systému správy spoločnosti, umožňujú dúfať v zvýšenie ziskovosti japonských firiem v budúcnosti. Avšak nie až tak vzdialené perspektívy kapitálového trhu Japonska zostávajú zatiaľ neurčité. Hoci experti hovoria o skrytom potenciáli tohto trhu, nevylučujú možnosť, že po dvojročnom raste nebude mať dosť zápalu na to, aby v ňom pokračovali.

Rast aktív dvadsaťdva percent?

Firma Matthews International Capital v súčasnosti riadi sedem podielových fondov, ktoré sa orientujú na ázijské trhy. Patrí medzi ne Matthews Japan s aktívami 200 mil. USD. V minulom roku fond predviedol vysokú výnosnosť investičnej stratégie a zabezpečil pre podielnikov rast čistých aktív na úrovni 22 %. V porovnaní so 7,6 percentuálnym rastom indexu Nikkei 225, je to veľmi dobrý výsledok. V potfóliu fondov je značný podiel prostriedkov, ktoré pripadajú na akcie finančných inštitúcií, technologických spoločností a firiem z oblasti maloobchodu.


Tento projekt je podporený z Európskeho sociálneho fondu

KURZY

29. 4. 2024

USD 1,072 0,001
CZK 25,175 0,011
GBP 0,855 0,002
HUF 391,640 0,640
CAD 1,464 0,000

SPOLUPRÁCA




SSDS

SAF

ReFIS