ČLÁNOK




“ „“Všetko sa posaralo““, tentoraz s cennými papiermi
29. marca 2004

Situácia na slovenskom kapitálovom trhu pripomína komédiu Raya Coonyho Všetko sa posralo. Nie je to však divadelná hra, ale reality show. Má viacero hercov, ktorých každý na Slovensku pozná. Čoskoro môžu hlavných aktérov tejto tagikomédie poznať všade vo svete. Zviedli dvojstupňový systém evidencie cenných papierov, ktorý pripomína Potemkinovu dedinu. Dvojstupňová evidencia vychádza z predpokladu, že jeden subjekt eviduje cenné papiere a druhý majiteľov. Znamená to, že jedna firma registruje cenné papiere a druhá je správcom (kustódom) cenných papierov. Ak si cez banku kúpim cenné papiere, tá ich má na svojom účte a ona vie, kto je majiteľom cenného papiere. Túto vo svete rozšírenú prax sa znažili, zatiaľ však bez väčšieho úspechu aj slovenské inštitúcie.

O tom, že tento prístup sa uplatní v novom zákone o cenných papieroch a investičných službách je známe už od jesene roku 2000. Na jar 2001 bola známa filozofia prístupu k evidencii cenných papierov. Tri roky nestačili na to, aby dvojstupňový systém evidencie cenných fungoval tak, aby ho mohli členovia burzy využiť.

Čo to znamená pre kapitálový trh Slovenskej republiky? Nič len to, že sa dostal na úroveň Urundi-Burundi. Kapitálový trh má veľký význam pre každú ekonomiku. Cez jeho inštitúcie a nástroje dochádza k prerozdeľovaniu voľných finančných prostriedkov v ekonomike. Peniaze sa menia na pôžičky vo forme cenných papierov, teda do dlhopisov, alebo na finančné investície v podobe kapitálových účastí v podnikoch, teda na akcie. Ak funguje burza, považuje sa to za normálny stav Preto má pre každú ekonomiku aj symbolickú funkciu. Vytvára štatistické ukazovatele, ktorými sa porovnávajú jednotlivé krajiny. Ak funguje burza, považuje sa to za normálny stav. Súčet trhových cien všetkých cenných papierov obchodovaných na burze označovaný pojmom trhová kapitálizácia sa porovnáva hrubým domácim produktom s hodnotou cien tovarov a služieb v ekonomike. Čím je tento pomer vyšší, tým sa ekonomika považuje za vyspelejšiu. Na Slovensku burza takmer nefunguje. Na istý čas je ochromené financovanie štátneho dlhu. Ak by si štát chcel požičať vydaním dlhopisov. Po tom ako štát vydá dlhopisy, by niekto evidovať ich majiteľov. Tí by mali mať možnosť kedykoľvek ich predať. Slovenské banky tvrdia, že to nie je možné.

Cenné papiere vydané štátom nakupujú podielové fondy, ktoré spravujú peniaze investorov. Tým predávajú podiely. Bez obchodov s dlhopismi a ich ceny nebudú môcť určiť hodnotu každého podielu.

Finančné trhy očakávajú zmeny úrokových mier. Ak sa znížia, znamená to, že pôžičky s vyšším úrokom vo forme dlhopisov sú atraktívne. Buď ich chce niekto predať, alebo kúpiť. Nebude mať kde. S domácimi investormi je to dosť jednoduché. Dokážu pochopiť. Horšie je to so zahranićnými investormi, pre ktorých slovenské cenné papiere nakupujú banky pôsobiace na slovenskom finančnom trhu a sú členmi Burzy cenných papierov v Bratislave. Asi ťažko im vysvetlia, že to nejde. Žiaden seriózny zahraničný dôchodkový fond nebude vyhľadávať obchodníka s cennými papiermi RMS-Market, na ktorom prebehol jeden obchod. Urobili ho ndašenci, ktorí vyskúšali či to vôbec prejde. To neznamená, že obchodovanie funguje. RMS-Market nemá taký kapitál a renomé aby ho akcpetoval ktokoľvek s veľkých investičných bánk.

Bez toho, aby poriadne fungovala evidencia cenných papierov sa nedajú robiť valné zhromaždenia akciových spoločností. To celkom určite vyhovuje renomovaným vykrádačom bývalých privatizačných fondov, menej však akcionárom firiem, ktoré majú vplácať dividendy. Komu ich vyplatia bez nefungujúcej evidencie. Ako akcionár dokáže, že je vôbec majiteľom cenných papierov. Nemá ako. Potvrdenie o tom, že je majiteľom nemá od koho dostať. Jednoducho Ivan Ivanovič Nefachčenko

Invetsori pri posudzovaní tej, ktorej krajiny vždy prihliadajú najmä na politické riziko. Na Slovensku pribudne riziko neschopných manažérov verejných inštitúcií. Aj preto si kladiem otázku. Prečo vôbec platím dane?

? ? ? ? ?

V y h l á s e n i e

účastníkov spoločného zasadnutia

dňa 26. marca 2004 na Úrade pre finančný trh

V súvislosti s útlmom v obchodovaní s cennými papiermi na Burze cenných papierov v Bratislave, a.s. a s medializovanou nedôverou účastníkov kapitálového trhu voči novému systému evidencie a zúčtovania a vyrovnania investičných nástrojov v Centrálnom depozitári cenných papierov SR, a.s. (ďalej len „centrálny depozitár“) sa na Úrade pre finančný trh dňa 26. marca 2004 zišli na spoločnom rokovaní zástupcovia Ministerstva financií SR, Úradu pre finančný trh, Národnej banky Slovenska, Centrálneho depozitára cenných papierov SR, a.s., Burzy cenných papierov v Bratislave, a.s. a Asociácie bánk.

Účastníci rokovania vyhlasujú, že našli technické a právne riešenie, ktoré zabezpečí prevádzkovanie nového systému centrálneho depozitára s využitím technických prvkov starého systému.

Prijaté riešenie zabezpečí obnovenie obchodovania na kapitálovom trhu v najkratšom možnom čase.


Tento projekt je podporený z Európskeho sociálneho fondu

KURZY

29. 4. 2024

USD 1,072 0,001
CZK 25,175 0,011
GBP 0,855 0,002
HUF 391,640 0,640
CAD 1,464 0,000

SPOLUPRÁCA




SSDS

SAF

ReFIS