ČLÁNOK


,

Namiesto gólov a bodov počítajú škody
13. septembra 2002

Ničivé záplavy v susednej Českej republike ochromili všetky sféry života, šport a telovýchovu nevynímajúc. Predstavitelia Českého zväzu telesnej výchovy (ČSTV) a Českomoravského futbalového zväzu (ČMFS) odhadujú výšku škôd na stovky miliónov českých korún.

Najhoršie zasiahol vodný živel Prahu a južné Čechy. Symbolom katastrofy v hlavnom meste sa stal športový areál ministerstva vnútra v Stromovke. Škody spôsobené záplavami tu presiahli 200 miliónov korún. Z majetku v účtovej hodnote najmenej 245 miliónov korún podľahlo skaze zhruba 80 percent. Na 90 percent zlikvidoval živel v Stromovke hnuteľný majetok.

Bahno bolo všade

Škody postihli všetky športové odvetvia, ktoré v areáli mali svoje útočiská. Bahno a zdevastované zariadenie namiesto priestoru na tréning či súťaže našli atléti, zápasníci, vzpierači, volejbalisti a tenisti. Jedenásť antukových a dva umelé kurty i ihrisko na volejbal a plážový volejbal zostali pod vrstvou bahna, rovnako ako atletický štadión a hala. Zápasníci prišli o tri žinenky a posilňovňu, úplne zničená je vzpieračská hala, zdravotnícke i regeneračné priestory.

Nad dielom skazy lamentovali aj na tenisovej Štvanici. Na centrálnom dvorci siahala voda do výšky šiesteho radu sedadiel. ,,Mrzí ma, že voda poškodila aj vzácne plagáty. Z roku 1911, aj tento s Drobným, ktorý som nedávno priviezol z Londýna. Ani vo sne by mi nenapadlo, že budú spolovice pod vodou,“ povzdychol si šéf 1. ČLTK František Stejskal. Funkcionári Českého tenisového zväzu, ktorý v areáli sídli, stihli zachrániť štyri počítače, no dôležité dáta mali v piatom – zatopenom.

Sezóna sa predčasne skončila aj na známej dostihovej dráhe vo Velkej Chuchli. Kone stihli z areálu evakuovať, zostávajúce tohtoročné dostihy – Veľkú cenu Prahy, Veľkú cenu turfu a St. Leger zrušili. Škody sa zatiaľ odhadujú ťažko. Môžu sa vyšplhať až na desiatky miliónov korún.

Veľká voda nešetrila ani – vodákov. Veslári mali v Prahe pozdĺž rieky šesť lodeníc. Kompletne sa vysťahovali len z dvoch. ,,Nikto nečakal, že príde taká voda. Všetci nás upokojovali, a pritom nikto nevedel, čo sa vlastne deje,“ povzdychol si reprezentačný tréner veslárov Přemysl Panuška. Do výpočtu škôd treba podľa neho zahrnúť okrem zničených lodí a vesiel aj móla, ktoré voda odtrhla a uniesla. Jedno stojí 150-tisíc korún.

Zabudli na hokej

Keďže České Budějovice ležia na sútoku dvoch riek – Vltavy a Malše – dotkla sa povodeň takmer všetkých športových klubov na území mesta, vrátane profesionálnych. Smútok zavládol v hokejovom tíme, ktorého dres obliekajú aj Slováci Peter Bartoš a Daniel Babka. Voda zaplavila vynovený zimný štadión, ktorého rekonštrukcia stála desiatky miliónov korún a o niekoľko dní ho mali kolaudovať. Na ploche boli takmer dva metre vody, v kabínach pol metra. Na ľad Budvar Arény vykorčuľujú hokejisti pravdepodobne až v novembri. Jediný štadión v južných Čechách schopný prevádzky zostal v Jindřichovom Hradci. V Soběslavi, Písku i v Českom Krumlove museli na hokej načas zabudnúť.

Katastrofa neobišla ani českého volejbalového šampióna – Jihostroj. Z 18-ročnej drevenej palubovky zmizol nový náter, no aspoň ju nemusia celú vymeniť. Vplyvom premočenia sa roztiahla a na krajoch ju museli orezať. Futbalový SK České Budějovice zapojil do odpratávania bahna a oživovania trávnika aj dobrovoľníkov z radov fanúšikov a väzňov.

V neďalekej Plzni sa ocitla pod vodou najlepšia strelnica na bežiaci terč na svete. S veľkou vodou zmizli počítače aj strelivo.

Záplavy si tiež vyžiadali zrušenie či odloženie viacerých športových podujatí aj s medzinárodným dosahom. V Českých Budějoviciach nedohrali majstrovstvá Európy junioriek v pozemnom hokeji, v Týne nad Vltavou sa neuskutočnil svetový šampionát v kanoistickom maratóne. Austrálčania, Juhoafričania, Rusi a Američania, ktorí sa v dejisku pripravovali, merali cestu do Česka zbytočne.

Všetkých, ktorých postihli ničivé záplavy, trápi teraz kľúčová otázka. Kde hľadať (finančnú) pomoc? Veľa klubov a oddielov sa obrátilo na zastrešujúci orgán – ČSTV. Ten uvoľnil s predstihom sedem miliónov korún na údržbu, ale so zvýšením financií sa nepočíta.

Povodne na Morave v roku 1997 spôsobili škody na majetku športových klubov a telovýchovných jednôt združených v ČSTV za viac než 300 miliónov korún. Aj vtedy hľadalo vedenie ČSTV prostriedky na ich odstránenie len veľmi ťažko. Postihnutých bolo tiež 232 futbalových oddielov, škody dosiahli 150 miliónov. ČMFS vtedy prispel sumou päť miliónov korún. Teraz to zrejme nebude o nič lepšie.

Aj spodná voda

Slovensko zasiahla veľká voda iba okrajovo. Vysoká hladina Dunaja ohrozovala aj niektoré športoviská v Bratislave a okolí. Zo zatopenia futbalového ihriska mali najväčšie obavy v Lamači a Devínskej Novej Vsi, no napokon podľahlo živlu iba škvarové ihrisko v Devíne patriace obci, na ktorom trénujú žiacke kategórie. Druhá liga sa tu hrala ešte v sezóne 1996/1997. Potom sa FC Tatran Devín Bratislava zlúčil s ŠKP Bratislava, a odvtedy nastupuje na zápasy na štadióne v Dúbravke.

Horšie skončili niektoré lodenice pozdĺž Dunaja či Areál vodných športov v Čunove. ,,Tam budú škody dosť vysoké. Voda zaliala meracie zariadenia i počítačovú sieť. Navyše, spodná vody vytvorila vývery, takže k slovu sa dostanú aj statici,“ informoval generálny sekretár Slovenského zväzu kanoistiky na divej vode Ján Dojčan.

Hlavu v smútku má aj šéf kanoistického oddielu Vinohrady Bratislava Jaroslav Ostrčil. ,,Na jednej strane je výhoda, že na rozdiel od ostatných máme murovanú lodenicu, no teraz to malo opačný efekt. Voda siahala do výšky 160 centimetrov. Zariadenie sme už vyhodili, musíme obúchavať omietku. Škody by sa mohli vyšplhať až do výšky 300-tisíc korún, čo je pre klub, ktorý dostáva ročne päťdesiattisícovú dotáciu na športovú činnosť, priveľké sústo. Chystám sa preto zistiť, kto by mohol pomôcť,“ povzdychol si J. Ostrčil. Lodenica nebola poistená, keďže sa nachádza v záplavovom pásme a výška poistky by presiahla možnosti vodákov. Najhoršie na celom prípade je, že Dunaj podľa prognóz odborníkov určite nepohrozil naposledy.


Tento projekt je podporený z Európskeho sociálneho fondu

KURZY

30. 4. 2024

USD 1,072 0,000
CZK 25,140 0,035
GBP 0,855 0,000
HUF 390,680 0,960
CAD 1,467 0,004

SPOLUPRÁCA




SSDS

SAF

ReFIS