ČLÁNOK




Cesta k hypotéke je o niečo náročnejšia pre podnikateľov, každá banka akceptuje ich príjmy po svojom
21. marca 2022

Daňové priznanie zohráva úlohu aj pri hypotéke pre podnikateľov. Banky ich príjmy preverujú prísnejšie ako príjmy zamestnancov. „Väčšina bánk v posledných dňoch už zvýšila úrokové sadzby, teda je vhodné si svoje úverové limity a možnosti preveriť vopred. Drahší úver môže na základe zdokladovaného príjmu o niečo viac skresať úverový strop. Ak chce podnikateľ na hypotéke získať čo najlepšie podmienky, optimalizované daňové priznanie môže jeho plány skrížiť alebo aj úplne prekaziť,” hovorí riaditeľka pre úvery v spoločnosti FinGO.sk Eva Šablová.

Ešte pred podaním žiadosti o hypotéku v banke by si mal podnikateľ urobiť predbežnú kalkuláciu svojich možností a limitov naprieč celým bankovým trhom. „Pre živnostníkov aj majiteľov s.r.o. platí, že pri žiadosti o úver musia mať ukončené aspoň jedno zdaňovacie obdobie a podnikanie musí trvať aj naďalej. Potrebujú preukázať kladné daňové priznanie, teda mali by mať vyššie príjmy ako náklady, zároveň musia mať vysporiadané všetky záväzky voči štátnym inštitúciám ako je daňový úrad, zdravotná a Sociálna poisťovňa. Tieto podmienky platia vo všetkých bankách, ale čo sa týka výpočtu akceptovateľného príjmu z predložených výsledkov podnikania, v tomto sú v bankách rozdiely,” upozorňuje Šablová.

Každá banka má iný meter na to, ktorý príjem a za aké sledované obdobie klientovi uzná. Preto ak si podnikateľ optimalizuje daňové priznanie, aby platil čo najnižšie dane, v niektorých bankách tak svoje šance na požadovanú výšku úveru výrazne zníži. „Každá banka má svoj vlastný kľúč, podľa ktorého posudzuje žiadateľov o úver. Môže sa stať, že v jednej banke vám vyjde hypotéka len na polovicu sumy, ktorú požadujete, zatiaľ čo iná banka vám dokáže schváliť potrebnú výšku úveru, a naopak v tretej nebudete mať žiadnu šancu, lebo nie každá banka pri hypotéke akceptuje príjem z podnikania,” opisuje Šablová.

Zamestnanci na trvalý pracovný pomer tak majú najväčšiu šancu na hypotéku, podnikatelia sú, naopak, pre banku najrizikovejší. „Príjem podnikateľov totiž môže kolísať podľa toho, ako sa im darí. V niektorých mesiacoch zarobia viac a v iných menej. Rizikoví sú aj z toho dôvodu, že môžu svoj oficiálny príjem ovplyvniť. Hoci sa dnes snažíme ušetriť, kde sa dá, optimalizácia daní pred žiadosťou o hypotéku naozaj nie je šťastné riešenie,” uzavrela Šablová.


Tento projekt je podporený z Európskeho sociálneho fondu

KURZY

19. 4. 2024

USD 1,065 0,003
CZK 25,267 0,013
GBP 0,856 0,000
HUF 395,300 1,370
CAD 1,467 0,002

SPOLUPRÁCA




SSDS

SAF

ReFIS